Schimmel verwijderen in de badkamer

De badkamer is één van de meest gevoelige plekken in huis waar vochtproblemen kunnen ontstaan. De badkamer zit vol met waterleidingen en afvoerleidingen voor bad, douche, wastafel en toilet. Hier kan altijd een lekkage in ontstaan. Maar lekkage is niet het meest voorkomende vochtprobleem in badkamers. Het vaakst worden badkamers aangetast door vocht door het dagelijkse verbruik. Als waterdamp die tijdens het douchen of baden vrijkomt niet goed weg kan, zal er condensatie optreden. Het gevolg hiervan is dat er schimmel kan ontstaan tegen de wanden en het plafond. Meer informatie op bellachique.be

Schimmel in de badkamer voorkomen

Schimmel in de badkamer geeft niet alleen erg lelijke plekken aan de badkamerwanden en het plafond. Het is ook nog eens ongezond. Toch zal het verwijderen van schimmel alleen niet voldoende zijn. Schimmel is namelijk geen oorzaak of bron, maar een gevolg van een probleem. In de meeste gevallen is de oorzaak condensvorming in de badkamer. Wil je dus schimmel in de badkamer voorkomen, dan is ventilatie de enige goede methode. Soms kan het helpen om na het douchen een raampje open te zetten. Maar als er geen raam in de ruimte aanwezig is, of als een open raam niet helpt tegen condensatie, dan moeten er andere maatregelen getroffen worden. Je zult een beter ventilatiesysteem moeten aanleggen.

Natuurlijke ventilatie

Een natuurlijk ventilatiesysteem aanleggen is het gemakkelijkste. Dit kan al heel eenvoudig met het plaatsen van ventilatieroosters in deuren en ramen. Op deze manier kan vochtige lucht in de badkamer op natuurlijke wijze naar buiten ontsnappen en zal frisse lucht van buiten de badkamer inkomen. Dit is de manier om condensatie te voorkomen.

Mechanische ventilatie

Met mechanische ventilatie help je de verluchting in de badkamer een beetje door het plaatsen van één of meerdere ventilatoren. De badkamer dan dan veel sneller drogen en maakt schimmel geen enkele kans. Een mechanisch ventilatiesysteem kun je zo uitgebreid en luxe maken als je zelf wilt. Sommige systemen zijn aan te sluiten op een digitaal systeem, zodat je volledig inzicht hebt in het vochtgehalte in de badkamer en kun je zo gemakkelijker ventileren.

Schimmel in de badkamer verwijderen

Als je de bron van schimmelvorming hebt aangepakt door bijvoorbeeld een ventilatiesysteem te installeren, kun je de schimmel gaan verwijderen. Het voegwerk tussen de tegels en kitranden zijn bekende plekken in de badkamer waar schimmel ontstaat. Dit kun je het beste behandelen door bleekwater en water in een plantenspuit te mengen en dit op de aangetaste plekken te spuiten. Dit moet je enkele uren laten inwerken, alvorens je het oppervlak met water kunt schoonspoelen.

Bleekmiddel en water kun je ook gebruiken voor de wanden en het plafond. Als je dit iets te agressief is, kun je ook een oplossing van soda met water proberen. Je spuit de oppervlakken weer in en met een stevige borstel schrob je het oppervlakte. Ook nadien moet je het oppervlakte weer met water afspoelen.

Er zijn ook speciale schimmelwerende producten op de markt. Dit is aan te raden, want het product is vaak krachtiger dan bleekwater en soda en het bevat componenten die voorkomen dat schimmel gemakkelijk kan terugkeren. Hoe je de schimmel ook gaat verwijderen, het is belangrijk dat je dit altijd nat doet. Als je schimmel droog verwijderd zullen de schimmelsporen zich verspreiden en zich op andere plekken hechten. Handschoenen en een mondkapje zijn noodzakelijke hulpmiddelen bij het verwijderen van schimmel in de badkamer.