Schimmel bij vochtproblemen

Als je schimmel in huis hebt, dan doe je er goed aan om dit probleem bij de bron aan te pakken. Schimmel is zeker goed te bestrijden, maar als het uiteindelijke vochtprobleem niet of niet goed wordt aangepakt zul je last blijven houden van schimmel. Schimmel hoort niet in een woning thuis en het dient daarom de aanbeveling om dit serieus aan te pakken. Heb je schimmel, dan weet je nagenoeg zeker dat je een vochtprobleem hebt en dan is het tijd voor actie. Schimmel zal zich bij blijvende vochtigheid in de woning uitbreiden. Meer informatie op bellachique.be

Waar komt schimmel vandaan?

Schimmel ontstaat door schimmelsporen. Deze schimmelsporen bij nagenoeg niet te zien met het blote oog maar zweven in de natuur rond. Wanneer je een raam of een deur openzet kunnen schimmelsporen je huis binnenkomen. Bij een droge woning is er dan nog niets aan de hand. Anders is het als de woning een vochtprobleem heeft en wanden en plafonds vochtig zijn. Dit is een ideale plek voor de schimmelsporen, want zij hebben vocht nodig om tot een schimmel uit te groeien. Als er niets aan het vochtprobleem gedaan wordt, zal de schimmel alleen maar erger worden. Schimmel is vooral te herkennen aan de zwarte plekken op de muren en plafonds en kan bij blijvende vochtigheid gemakkelijk uitbreiden.

Oorzaken van schimmel in huis

Schimmel zal nooit zomaar in een woning ontstaan. Het ontstaan van schimmel is altijd een gevolg van een vochtprobleem. Wil je schimmel uit je huis hebben, dan zul je het vochtprobleem moeten aanpakken. Nadien kun je dan de schimmel bestrijden. Er kunnen verschillende vochtproblemen zijn waardoor schimmel kan ontstaan.

Condensatievocht

Condensatievocht is een veel voorkomende probleem in woningen. Condensatie kan ontstaan door afkoeling van warme lucht en zal neerslaan op koelere oppervlakten, zoals ruiten en tegels van de badkamer. Condensatievocht is nagenoeg niet te voorkomen, want het is onderdeel van woonvocht. Denk aan koken en douchen. Dit zijn zaken waar veel vocht vrijkomt. Normaliter hoeft het ook geen probleem te zijn, maar voorwaarde is wel dat vocht de woning kan verlaten. Condensatievocht ontstaat dan ook als de woning niet goed is geventileerd. Goed ventileren, desnoods door een ventilatiesysteem aan te leggen zal ervoor zorgen dat vocht weg kan en er geen schimmels kunnen groeien.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is een vochtprobleem dat voorkomt als de buitengevel van de woning niet meer goed is. Wanneer de buitengevel poreus is geworden of beschadigd, zal vocht door de buitenmuren naar de binnenmuren trekken. Dit heeft vochtige muren tot gevolg wat ideaal is voor schimmel om te groeien. Dit is op te lossen door de muur te repareren en te impregneren. Er wordt dan een waterafstotende vloeistof op de buitengevel gespoten die zal intrekken en waardoor vocht niet meer de woning in kan trekken.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is vooral een probleem in oudere woningen die nog niet van een waterkering zijn voorzien. Grondvocht trekt dan in de muren de woning in. Hierdoor kan schimmel ernstige schade aan de woning toebrengen. De oplossing is om de muren te onderkappen, er wordt dan alsnog een waterkering aangebracht, maar het is ook mogelijk om een vochtwerende vloeistof in de muren te injecteren. De laatste oplossing is relatief eenvoudig en veel goedkoper.