Schimmel bij vochtproblemen

Als je schimmel in huis hebt, dan doe je er goed aan om dit probleem bij de bron aan te pakken. Schimmel is zeker goed te bestrijden, maar als het uiteindelijke vochtprobleem niet of niet goed wordt aangepakt zul je last blijven houden van schimmel. Schimmel hoort niet in een woning thuis en het dient daarom de aanbeveling om dit serieus aan te pakken. Heb je schimmel, dan weet je nagenoeg zeker dat je een vochtprobleem hebt en dan is het tijd voor actie. Schimmel zal zich bij blijvende vochtigheid in de woning uitbreiden. Meer informatie op bellachique.be

Waar komt schimmel vandaan?

Schimmel ontstaat door schimmelsporen. Deze schimmelsporen bij nagenoeg niet te zien met het blote oog maar zweven in de natuur rond. Wanneer je een raam of een deur openzet kunnen schimmelsporen je huis binnenkomen. Bij een droge woning is er dan nog niets aan de hand. Anders is het als de woning een vochtprobleem heeft en wanden en plafonds vochtig zijn. Dit is een ideale plek voor de schimmelsporen, want zij hebben vocht nodig om tot een schimmel uit te groeien. Als er niets aan het vochtprobleem gedaan wordt, zal de schimmel alleen maar erger worden. Schimmel is vooral te herkennen aan de zwarte plekken op de muren en plafonds en kan bij blijvende vochtigheid gemakkelijk uitbreiden.

Oorzaken van schimmel in huis

Schimmel zal nooit zomaar in een woning ontstaan. Het ontstaan van schimmel is altijd een gevolg van een vochtprobleem. Wil je schimmel uit je huis hebben, dan zul je het vochtprobleem moeten aanpakken. Nadien kun je dan de schimmel bestrijden. Er kunnen verschillende vochtproblemen zijn waardoor schimmel kan ontstaan.

Condensatievocht

Condensatievocht is een veel voorkomende probleem in woningen. Condensatie kan ontstaan door afkoeling van warme lucht en zal neerslaan op koelere oppervlakten, zoals ruiten en tegels van de badkamer. Condensatievocht is nagenoeg niet te voorkomen, want het is onderdeel van woonvocht. Denk aan koken en douchen. Dit zijn zaken waar veel vocht vrijkomt. Normaliter hoeft het ook geen probleem te zijn, maar voorwaarde is wel dat vocht de woning kan verlaten. Condensatievocht ontstaat dan ook als de woning niet goed is geventileerd. Goed ventileren, desnoods door een ventilatiesysteem aan te leggen zal ervoor zorgen dat vocht weg kan en er geen schimmels kunnen groeien.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is een vochtprobleem dat voorkomt als de buitengevel van de woning niet meer goed is. Wanneer de buitengevel poreus is geworden of beschadigd, zal vocht door de buitenmuren naar de binnenmuren trekken. Dit heeft vochtige muren tot gevolg wat ideaal is voor schimmel om te groeien. Dit is op te lossen door de muur te repareren en te impregneren. Er wordt dan een waterafstotende vloeistof op de buitengevel gespoten die zal intrekken en waardoor vocht niet meer de woning in kan trekken.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is vooral een probleem in oudere woningen die nog niet van een waterkering zijn voorzien. Grondvocht trekt dan in de muren de woning in. Hierdoor kan schimmel ernstige schade aan de woning toebrengen. De oplossing is om de muren te onderkappen, er wordt dan alsnog een waterkering aangebracht, maar het is ook mogelijk om een vochtwerende vloeistof in de muren te injecteren. De laatste oplossing is relatief eenvoudig en veel goedkoper.

Schimmel verwijderen in de badkamer

De badkamer is één van de meest gevoelige plekken in huis waar vochtproblemen kunnen ontstaan. De badkamer zit vol met waterleidingen en afvoerleidingen voor bad, douche, wastafel en toilet. Hier kan altijd een lekkage in ontstaan. Maar lekkage is niet het meest voorkomende vochtprobleem in badkamers. Het vaakst worden badkamers aangetast door vocht door het dagelijkse verbruik. Als waterdamp die tijdens het douchen of baden vrijkomt niet goed weg kan, zal er condensatie optreden. Het gevolg hiervan is dat er schimmel kan ontstaan tegen de wanden en het plafond. Meer informatie op bellachique.be

Schimmel in de badkamer voorkomen

Schimmel in de badkamer geeft niet alleen erg lelijke plekken aan de badkamerwanden en het plafond. Het is ook nog eens ongezond. Toch zal het verwijderen van schimmel alleen niet voldoende zijn. Schimmel is namelijk geen oorzaak of bron, maar een gevolg van een probleem. In de meeste gevallen is de oorzaak condensvorming in de badkamer. Wil je dus schimmel in de badkamer voorkomen, dan is ventilatie de enige goede methode. Soms kan het helpen om na het douchen een raampje open te zetten. Maar als er geen raam in de ruimte aanwezig is, of als een open raam niet helpt tegen condensatie, dan moeten er andere maatregelen getroffen worden. Je zult een beter ventilatiesysteem moeten aanleggen.

Natuurlijke ventilatie

Een natuurlijk ventilatiesysteem aanleggen is het gemakkelijkste. Dit kan al heel eenvoudig met het plaatsen van ventilatieroosters in deuren en ramen. Op deze manier kan vochtige lucht in de badkamer op natuurlijke wijze naar buiten ontsnappen en zal frisse lucht van buiten de badkamer inkomen. Dit is de manier om condensatie te voorkomen.

Mechanische ventilatie

Met mechanische ventilatie help je de verluchting in de badkamer een beetje door het plaatsen van één of meerdere ventilatoren. De badkamer dan dan veel sneller drogen en maakt schimmel geen enkele kans. Een mechanisch ventilatiesysteem kun je zo uitgebreid en luxe maken als je zelf wilt. Sommige systemen zijn aan te sluiten op een digitaal systeem, zodat je volledig inzicht hebt in het vochtgehalte in de badkamer en kun je zo gemakkelijker ventileren.

Schimmel in de badkamer verwijderen

Als je de bron van schimmelvorming hebt aangepakt door bijvoorbeeld een ventilatiesysteem te installeren, kun je de schimmel gaan verwijderen. Het voegwerk tussen de tegels en kitranden zijn bekende plekken in de badkamer waar schimmel ontstaat. Dit kun je het beste behandelen door bleekwater en water in een plantenspuit te mengen en dit op de aangetaste plekken te spuiten. Dit moet je enkele uren laten inwerken, alvorens je het oppervlak met water kunt schoonspoelen.

Bleekmiddel en water kun je ook gebruiken voor de wanden en het plafond. Als je dit iets te agressief is, kun je ook een oplossing van soda met water proberen. Je spuit de oppervlakken weer in en met een stevige borstel schrob je het oppervlakte. Ook nadien moet je het oppervlakte weer met water afspoelen.

Er zijn ook speciale schimmelwerende producten op de markt. Dit is aan te raden, want het product is vaak krachtiger dan bleekwater en soda en het bevat componenten die voorkomen dat schimmel gemakkelijk kan terugkeren. Hoe je de schimmel ook gaat verwijderen, het is belangrijk dat je dit altijd nat doet. Als je schimmel droog verwijderd zullen de schimmelsporen zich verspreiden en zich op andere plekken hechten. Handschoenen en een mondkapje zijn noodzakelijke hulpmiddelen bij het verwijderen van schimmel in de badkamer.

Schimmel verwijderen

Heb je ook last van schimmel op de muren en plafonds? Dan is dit vrijwel zeker het gevolg van vochtproblemen in huis. Je hebt daarom niet alleen last van schimmel, maar ook van een vochtige woning. Beiden zijn ongezond. Een vochtige woning zorgt voor een slecht leefklimaat en schimmel kan net als vocht voor de nodige schade aan woning zorgen en je kunt gezondheidsklachten ervaren. Alleen schimmel van de muren en plafonds verwijderen is niet voldoende. Als je definitief van schimmel af wilt komen, zul je ook wat moeten doen aan het vochtprobleem in je woning.

Hoe ontstaat schimmel?

Schimmel in de woning ontstaat door schimmelsporen. Schimmelsporen zijn voor het blote oog niet waarneembaar en zweven gewoon buiten door de natuur. Op zich zijn schimmelsporen zelf niet gevaarlijk, dus je zult geen klachten ervaren als je ermee in aanraking komt. Maar schimmelsporen kunnen ook door een open raam of deur in de woning terechtkomen. Dit hoeft normaliter geen probleem te zijn, maar wordt het wel als je woning een vochtprobleem heeft. Als je muren vochtig zijn, dan is dit een ideale bron voor schimmelsporen om zich daaraan te hechten en zich om te vormen tot schimmel. Bij een langdurig vochtige woning, zal schimmel zich uitbreiden naar andere plekken in huis.

De gevolgen van schimmel

Schimmel in je woning kan grote gevolgen hebben. Sowieso is vocht al heel slecht, maar schimmel zal als het langdurig aanwezig is, in het materiaal trekken. Op plekken met schimmel zul je zien dat behang en pleisterwerk loslaat en schimmel kan ook dieper in de constructie trekken en zo zware schade aanrichten. Bekend is dat schimmel de nodige gezondheidsklachten kan veroorzaken. Mensen kunnen last krijgen van de luchtwegen, maar kunnen ook een chronische allergie ontwikkelen. Vooral mensen die al een zwak gestel hebben, zijn hier extra gevoelig voor. Ook een vochtige woning geeft de nodige gezondheidsklachten, zoals klachten met de gewrichten en luchtwegen.

Hoe van schimmel afkomen?

Als je van schimmel wilt afkomen, dan is het belangrijk om de onderliggende oorzaak, het vochtprobleem aan te pakken. Alleen het schimmel van de muur of plafond verwijderen is symptoombestrijding en schimmel zal als het vochtprobleem blijft voortbestaan weer terugkeren. Begin daarom altijd met het laten uitvoeren van een vochtanalyse. Je komt er dan achter wat de oorzaak is van het vochtprobleem, zoals opstijgend vocht, doorslaand vocht, lekkage of condensvorming. Pas wanneer je hier maatregelen tegen genomen hebt kun je aan de slag om schimmel te verwijderen.

Het verwijderen van de schimmel

Als je het vochtprobleem hebt aangepakt is je huis weer droog en kun je de schimmel daadwerkelijk van de muren en plafonds verwijderen. Als je dit zelf doet dan zijn er verschillende methodes voor. Met een oplossing van water en soda kun je de schimmel van de muren afschrobben of bij ernstige schimmel kun je ook water met bleekmiddel gebruiken. Er zijn ook speciale schimmelverwijderaars op de markt. Belangrijk is het om schimmel altijd nat te verwijderen om zo geen schimmelsporen te verspreiden en draag een mondkapje. Het is ook mogelijk om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen die met professionele apparatuur en middelen de schimmel in je huis kan verwijderen.